Den svaga kronan kan tvinga Riksbanken att höja räntan mer än väntat. Samtidigt går riksbankschefen Erik Thedéen emot tesen att den svaga kronan beror på oron kring fastighetsbolagen.
– Jag är inte övertygad att de förklaringar som lyfts fram under senare tid, som har att göra med oro kring svenska fastighetsbolag, sa Erik Thedéen under mötet.
Riksbanken har idag publicerat protokollet från det penningpolitiska mötet den 28 juni. Under mötet beslutade Riksbanken att höja styrräntan med 25 baspunkter, till 3,75 procent. Riksbanken har nu höjt räntan med 3,75 procentenheter sedan april 2022, vilket är den snabbaste ränteuppgången någonsin.
Den snabba räntehöjningen har lett till kraftig ökade räntekostnader för många, och det kan bli ännu fler värre om den svenska kronan fortsätter att vara rekordsvag.
Kronan har sjunkit mer än förväntat, skriver ledamöterna i ett pressmeddelande, och Riksbanken måste nu revidera risken för att inflationen håller sig hög. Riksbanken säger även att den svaga kronan kan komma att leda till fler höjningar, och en ännu hårdare penningpolitik.
– Visar det sig att kronans försvagning under det senaste året får ett större genomslag på inflationen än vad vi tidigare antagit kan det, allt annat lika, medföra en stramare penningpolitik än vad som nu
ligger i vår räntebana, sa Riksbankschefen Erik Thedéen.
Protokollet visar även att direktionen var enig om att höja styrräntan med 25 baspunkter och att signalera minst en höjning till i år. Ledamöterna var också överens om att utöka försäljningen av statsobligationer till 5 miljarder per månad för att strama åt penningpolitiken.
Erik Thedéen tror istället på en stärkt krona
Men riksbankschefen Erik Thedéen avfärdar marknadens syn, och menar att den låga kronan inte beror på fastighetsmarknadens problem, utan tror istället att kronan kan öka i värde på sikt.
– Jag är inte övertygad att de förklaringar som lyfts fram under senare tid, som har att göra med oro kring svenska fastighetsbolag, är troliga. Det finns tvärtom, menar jag, ekonomiska fundamenta som talar för en starkare svensk krona, men när en appreciering kan ske är svårt att förutse, sa Erik Thedéen under mötet.