Storbankerna fortsätter att tjäna miljarder på dina bolån och sparpengar, det framgår av bankernas senaste kvartalsrapporter. I det andra kvartalet drog SEB, Swedbank och Nordea in närmare 44 miljarder kronor på räntenettot.
– För vanligt folk är detta oerhört provocerande. Barnfamiljer som lånat för att kunna få en bostad ser sina lånekostnader rusa, samtidigt som det lilla sparkonto man har inte alls har samma ränteutveckling”, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg till DI.
Under tisdagen presenterade flera av de stora bankerna sina kvartalsrapporter, och rapporterna visade att bankerna fortfarande gör storvinster på räntenettot, alltså det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor.
Swedbank överträffade förväntningarna och redovisade ett räntenetto på hela 12,8 miljarder kronor, vilket är en ökning med nästan 80 procent jämfört med samma period förra året. Banken förklarade i samband med rapporten att det främst var det höga räntenettot som bidrog till de starka intäkterna.
SEB redovisade ett räntenetto på 11,8 miljarder, en ökning med 53 procent, jämfört med andra kvartalet förra året. Men banken spår samtidigt att räntenettot kommer att minska framöver, och VD Johan Torgeby kommenterade i rapporten att banken räknar med en lägre räntenettomarginal i framtiden.
– Vi noterar att räntenettomarginalen för svenska privatkunder fortsatte att minska, vilket betyder att delar av den övergående styrka vi har sett i räntenettot nu ligger bakom oss, skrev Johan Torgeby i rapporten.
Den nordiska storbanken Nordea uppvisade ett räntenetto på 1,8 miljarder euro, motsvarande nästan 20 miljarder svenska kronor. Banken uppger i ett pressmeddelande att intäkterna steg med 22 procent, främst på grund av att räntenettot växte med 40 procent mot andra kvartalet förra året.
Missnöjet på bankerna växer
Många känner sig lurade av att storbankerna gör miljardvinster på de svenska hushållens bekostnad, och Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg uttalade sig i Dagens Industri.
– Bankernas vinster är ju ett resultat av att hushållen betalar för de här vinstnivåerna. Finansministern träffade storbankerna för tre veckor sedan, det verkar inte ha gett någon jätteeffekt. Regeringen sitter på händerna och bara ser på när detta sker, påpekade Damberg i DI.
Även Laura Hartman, chefsekonom på LO, menar att bankerna gör det svårt för de svenska hushållen.
– De går på knäna och har svårt att få livet att gå ihop. Bankerna tar väldigt mycket av marginalerna nu i form av höga bolånekostnader, säger Laura Hartman till SvD.
Om man delar upp storbankernas räntevinst över kvartalet, skulle det motsvara en vinst på nästan 21 miljoner kronor i timmen, och John Hassler, professor vid Stockholms universitet, menar att storbankerna är överlönsamma.
– Det ska inte vara så lätt att tjäna pengar. Då är det något fel, säger John Hassler till TT.