Kry växer så det knakar, men förra året ökade förlusten rejält till 1,7 miljarder. Nu säger sig dock bolaget gå mot vinst och man vill ytterligare stärka sin position på den europeiska marknaden.
– Vårt mål är inte att bli snabbast lönsam på marginalen utan att vara Europas viktigaste vårdbolag, säger Kalle Connery-Lundgren, operativ chef på Kry.
Bolaget Kry växer på översta raden tvåsiffrigt under 2023, mer exakt 33 procent på årsbasis. Även förra året hade man liknande tillväxtsiffror och en omsättning på 2 miljarder kronor. Under förra våren när många förlusttyngda bolag var mer försiktiga med drastiska verksamhetsförändringar valde ledningen på Kry att varsla personal, vilket innebar stora utgifter och ett antal väsentliga nedskrivningar.
– Vi är nöjda över att ha agerat så snabbt och resolut så nu sitter vi i en jättebra position som bolag. Vi har en betydligt mer väloljad maskin än vi hade förut, säger Kalle Conneryd-Lundgren i en intervju med Dagens Industri. Omställningen var dock inte smärtfri. Under 2022 då man genomförde uppsägningarna ökade man förlusten med 60 procent till 1,7 miljarder för helåret. Detta som ett resultat av de nämnda kostnaderna men också på grund av ökade räntekostnader på Krys lån.
Även om uppsägningarna var som att rycka av ett plåster finns nu stor chans att bolaget för första gången visar svarta siffror i nedersta raden. Hittills är det ingen av de digitala vårdaktörerna som går med vinst. Doktor.se, näst störst på marknaden, ökade omsättningen med liknande siffror som Kry men ökade också förlusten. Min Doktor på tredje plats, minskade omsättningen från 327 till 302 miljoner kronor och ökade också rörelseförlusten till 208 miljoner kronor från 171 miljoner.
I och med att Kry nu påstås ligga i en bättre position med hägrande vinst borde kapitalresningarna för bolaget börja avta. Det anser också Kalle Connery-Lundgren men säger att bolaget ändå kan tänkas göra en till runda ifall man har ett bra case. Han uppger vidare att bolaget har en teknik som ingen kan matcha och över 8 miljoner patientbesök. Även om lönsamheten är viktig vill man fortfarande investera i tillväxten. Kalle Connery-Lundgren anser att man som största digitala vårdbolag måste ta sitt ansvar och att man satsar på att nå ut till fler utsatta patientgrupper. Till exempel växer man i så kallade “medicinska öknar” där befolkningen saknar enkel tillgång till vård. I Frankrike speciellt, där cirka 43 procent av kunderna besökt från en “medicinsk öken” men också i svenska landsbygden.
Snabbfakta om Kry
Kry är verksamt i Sverige, Frankrike, Storbritannien, Norge och Rumänien. Man var före detta också verksam i Tyskland och Italien men har valt att lägga de båda marknaderna på is tills vidare. Kry har som affärsmodell att erbjuda vårdrådgivning, recept och stöd online.