För 40 år sedan var läkemedelsbolaget Fermenta en framgångssaga på Stockholmsbörsen. Refaat El-Sayed var geniet bakom bolaget och var mitt inne i diskussioner om ett samarbete med Volvo och PG Gyllenhammar. Fermenta skulle bli en världsledande industrikoncern, men allting sprack på en viktig detalj – El-Sayeds doktorshatt.
Fermentas historia tog sin början för 40 år sedan. Mannen bakom verket, Refaat El-Sayed med en förmodad doktorsexamen i mikrobiologi, hade gjort storsuccé och tagit svenska börsen med storm. Även Volvo-profilen PG Gyllenhammar hade gott tycke för Refaat El-Sayed och satt i diskussioner om ett potentiellt samarbete. Men ett lyckligt slut väntade inte.
Refaat El-Sayed växte upp i Egypten under den egyptiska revolutionen i en familj som inte var förmögen men som såg till att alla familjens barn fick en utbildning. Han engagerade sig snabbt i politiken som Gamal Abdel Nasser förespråkade – en socialisering av Egypten. Han blev dessutom invald som styrelsemedlem i ungdomsförbundet och fick besöka länder i Europa där han snabbt märkte att folk hade det bättre. Väl där började El-Sayed tvivla på politiken och Egypten, och blev mer intresserad av en karriär som affärsman. Han fick läsa om Sverige och bestämde sig för att resa dit. Väl i Sverige fick han jobb som laboratorieassistent och läste in sig på lantbruksuniversitetet i Altuna utanför Uppsala. Refaat El-Sayed ägnade sig också åt att försöka starta något eget där många av hans idéer hade koppling till mikrobiologi. Han ägnade också delar av sin tid i USA, där han påstått sig skrivit sin doktorsavhandling.
Under året 1981 bestämde Refaat El-Sayed sig för att förvärva alla aktier i Fermenta – en råpenicillinfabrik med en oklar framtid – för en krona från läkemedelsbolaget Astra. Han hade också belånat sig på 39 miljoner kronor, dels genom att ha pantsatt sin bostadsrätt och dels med hjälp av Handelsbanken och Electrolux där båda lånen kan hänvisas till en vattenrenare han tidigare hjälpte Electrolux med. Pengarna var menade att uppfylla visionen att Fermenta skulle bli en världsledande koncern i läkemedelsindustrin. Med Fermentas teknik skulle El-Sayed revolutionera läkemedelsindustrin. År 1982 var ett år då svenskarna fick upp intresset för aktiemarknaden. Året innan hade OMX-indexet gått upp med mer än 60% och många svenskar ville nu vara med på börsfesten. I luften svävade en sorts entreprenöriell, risktagande anda. Precis rätt förutsättningar för att en karismatisk och driven person med annorlunda sätt skulle ses som bolagshjälte, i detta fall Refaat El-Sayed.
Affären med Volvo
Under kommande år skedde en explosionsartad expansion för Fermenta. I och med den snabbt stigande värdepappersmarknaden och stigande tillgångspriser var det enkelt för Fermenta att säkra flera lån, få igenom nyemissioner och ställa ut obligationer. På så sätt kunde bolaget förvärva nya verksamheter, både inhemska och utländska. Fermentas anställda blev rika på de konvertibler som bolaget ställt ut i början av El-Sayeds förvärvsagenda, aktierna för bolaget sköt i höjden och hade ökat i värde med 14 gånger från 1984 till 1986. Ordet “bioteknik” var på allas läppar och Fermenta satt dessutom i diskussioner om ett potentiellt samarbete med Volvo och PG Gyllenhammar. Sayed blev 1985 nämnd till “årets svensk”. Visionen höll på att bli verklighet.
Tisdagen den 11 februari 1986 blev dock början på slutet för Refaad El-Sayeds Fermenta. Sayed får ett samtal av en journalist som läst en artikel av forskaren Björn Gillberg, som påstått att Sayed inte hade den doktorsexamen han sa sig ha. Gillberg var en vän till El-Sayed som han träffat i skolan. Sakta började sanningen växa fram att Refaat faktiskt aldrig doktorerat i mikrobiologi, varken i Uppsala eller i USA. Allmänheten fick dagen efter läsa nyheten om frågetecknet kring Sayeds akademiska bakgrund och ryktena började cirkulera. El-Sayed bemötte flera journalister och påstod att han faktiskt hade sin doktorshatt och att han hade studerat vid Davis University i Kalifornien. Alla pappren låg bara hemma i lådorna i källaren. Samtidigt hade Fermenta ett krismöte där styrelsemedlemmarna sågs för att diskutera anklagelserna och tänka ut en potentiell handlingsplan. Gösta Bystedt, styrelseordförande för Fermenta sa:
– Det är precis lika illa som om någon skulle fråga Björn Borg om han läst sin instruktionsbok i tennis, i ett bemötande mot kritiken.
Ljög om doktorshatten
På kvällen till torsdagen den 13 februari 1986 erkände Refaat El-Sayed att han inte hade gjort någon doktorsavhandling, samma dag som han hade möte med PG Gyllenhammar. Inte långt efter erkännandet svärmade nyheter om den icke-existerande doktorshatten och finansfolket undrade hur börsen skulle bedöma nyheten dagen efter. Fredagen kom och Fermentas bolagsvärde sjönk med 1,5 miljarder kronor på 20 minuter, ett fall på cirka 15% från toppen. Samtidigt började Gyllenhammar bli osäker på samarbetet med El-Sayed. I ett pressmeddelande skrev han att Volvo fortfarande “med intresse avvaktar”.
Volvo drog sig ur samarbetet en vecka senare och gav anledningen att bolaget inte vill göra affärer med en lögnare. Dessutom flyter information upp att Fermenta inte heller varit helt ärliga med sin redovisning, bolaget har redovisat vissa lån som vinst och förringat skuldbördan. I en granskande rapport skriver en analytiker att Fermentas teknik inte är så avancerad som den verkar – “det är svårare att göra öl än råpenicillin”. Fermentas aktie hamnar i fritt fall och rasar på börsen samtidigt som det svenska näringslivet drar sig undan från Refaat.
Refaat El-Sayed döms 1989 till fem års fängelse, vilket kom att uppjusteras till sex år. Han fälldes på 14 punkter i åtal om svindleri, insiderbrott och grov oredlighet mot borgenär. Styrelsen och revisorn för Fermenta fick också bemöta stor kritik, men åtalades aldrig. Refaat El-Sayed fick ta på sig hela skulden för Fermentas fall.
Refaat El-Sayed avtjänade två tredjedelar av sitt straff innan han blev frisläppt. Han berättar i intervjuer hur han ångrade att han tog på sig hela skulden kring Fermenta. En tid efter sin frisläppning åkte han tillbaka till Egypten och drev det skandalomsusade Hebi Health Care. Idag är Refaat El-Sayed 77 år, pensionerad, och bor i Täby.