Nya EU-krav kan tvinga svenska villaägare att renovera för drygt en halv miljon kronor. Detta till bakgrund av ett nytt EU-klimatpaket med syfte att minska nettoutsläppen med 55%.
– Inom tio år riskerar en stor del av det europeiska fastighetsbeståndet att bli värdelöst om man inte energieffektiviserar, säger VDn för Energiforsk i en podcast.
Nya EU-krav på energieffektivitet kan göra att äldre svenska villor måste renoveras för så mycket som 550 000 kronor, uppger Privata Affärer. I mars bestämde EU-parlamentet att bostadshus ska uppnå energiklass E, senast år 2030, och energiklass D senast år 2033. För Sverige kan det innebära ett kraftigt investeringsbehov under de närmsta tio åren. Under fjolåret hade cirka 20% av Sveriges villor en lägre energiklass än E.
Villaägarna uppskattar att kostnaden för att renovera en villa klassad i energiklass G, till energiklass D, skulle landa på cirka 550 000 kronor. Renoveringen innefattar bland annat fönsterbyte och tilläggsisolering av vind samt ytterväggar.
Bakgrunden till beslutet är att EU sommaren 2021 presenterade klimatpaketet “Fit for 55”, även kallat 55%-paketet. Paketet innehåller en mängd lagförslag på hur vi ska minska nettoutsläppen av växthusgaser senast år 2030, med minst 55%. Ett av lagförslagen rör byggnaders energikonsumtion. Detta då byggnader står bakom hela 40% av den energi som används idag. Därför vill nu EU få byggnader mer energieffektiva.
Det nya lagförslaget innebär att alla nya byggnader ska vara så kallade “nollutsläppsbyggnader”, och att äldre byggnader ska omvandlas till nollutsläppsbyggnader senast 2030. Undantag kan dock göras för särskilda byggnader, exempelvis historiska byggnader eller sådana som används för försvarsändamål.
I ett avsnitt av podcasten “The Podcast”, uttalar sig Energiforsks VD Markus Wråke om konsekvenserna av lagarna i EU-paketet “Fit for 55”.
– Inom tio år riskerar en stor del av det europeiska fastighetsbeståndet att bli värdelöst om man inte energieffektiviserar. Det här direktivet kommer att förändra lönsamheten och motiven att investera i energieffektivisering radikalt. Jag tror inte att det har sjunkit in än hur långtgående konsekvenser beslutet kan få, säger Markus Wråke, i “The Podcast”.