Över 23 000 svenska företag har fortfarande närmare 45 miljarder kronor i skuld till svenska staten. Det är ett resultat av att många företag fick anstånd med att betala in skatter och sociala avgifter under coronapandemin eller energikrisen förra vintern.
– En stor del av dessa miljarder kommer staten aldrig att få se röken av, säger Karl Stjerna, vd för kreditupplysningsbolaget Syna till Sydsvenskan.
Under coronapandemin och energikrisen fick många företag anstånd med att betala in skatter och sociala avgifter. Men på grund av den svaga ekonomin har allt fler företag nu svårigheter med att betala tillbaka sina skulder. Totalt handlar det om 23 155 företag som tillsammans är skyldiga staten 44,8 miljarder kronor.
Enligt kreditupplysningsföretaget Syna bedöms nu över 25 procent av de bolag som beviljats anstånd ha en så dålig kreditvärdighet att de anses vara icke kreditvärdiga. Dessutom har nästan hälften av de 23 155 företagen också minst en betalningsanmärkning. Närmare 15 procent av alla bolag som har fått temporärt anstånd med att betala in skatter och sociala avgifter har nu ett uppskovsbelopp som motsvarar mer än 20 procent av deras årsomsättning. För fem procent av bolagen är uppskovsbeloppet större än hälften av deras årsomsättning.
– En stor del av dessa miljarder, hur stor är svårt att ange, kommer staten aldrig att få se röken av. Detta eftersom många bolag som fått anstånd redan befinner sig på obestånd och sannolikt riskerar att gå i konkurs, skriver kreditupplysningsbolaget Syna i ett pressmeddelande.
Tio största anståndsskulderna till staten, per den 30 juni 2023:
- International Automotive Group, 1 272 miljarder kronor
- Scandic Hotels, 809 miljoner kronor
- Åhléns, 808 miljoner kronor
- Serneke Sverige, 528 miljoner kronor
- Alstrom Rail, 483 miljoner kronor
- Evidenta Smådjur, 474 miljoner kronor
- Adient Sweden, 409 miljoner kronor
- XXL Sport, 361 miljoner kronor
- Avonova Hälsa, 304 miljoner kronor
- Webbhallen Sverige, 302 miljoner kronor
Statistik: Sydsvenskan/Syna