Efter att ha varit rekordsvag under första halvåret har nu den svenska kronan vänt trenden och har istället stärkts kraftigt. På bara några dagar har den svenska kronan stigit kraftigt från rekorddyra 11,94 kronor per euro och 10,95 kronor per dollar till 11,46 kronor per euro och 10,23 kronor per dollar.
Många har dömt ut den svenska kronan och spått att raset mot dollar och euro bara ska fortsätta. Men de senaste dagarna har kronan tagit en oväntad revansch. Nya lägre inflationssiffror är en anledning, samt en rekyl från historiskt svaga nivåer. Orsaken är också att de långa amerikanska räntorna har fallit och valutahandlarna tycks räkna in lägre amerikanska räntor framöver i värderingen. Oron för att den svenska fastighetssektorn ska kollapsa helt tycks ha avtagit.
I en analys i Dagens Industri skriver strategen Henrik Mitelman att det kan bero på att marknaden har missförstått Sverige. Han anser att marknaden har missförstått flera faktorer som påverkar kronan. Han skriver att ränteskillnaden, problem för fastighetsbolag och teserna kring Sveriges ekonomi inte borde ha en betydelse för kronan.
I analyen menar han på att skillnaden mellan styrräntan i Sverige och i euro-området är för liten för att ha en påverkan, och skriver att svenska bolag inte kommer byta till euro eller dollar bara för att det skiljer 25 baspunkter mellan styrräntorna.
Mitelman pekar också på att fastighetsbolagen har en god vakansgrad och låg belåningsgrad, och anser att det inte finns någon kris i fastighetssektorn. Han slår fast att fastighetsmarknaden klarar sig bra, trots att det finns svårigheter på obligationsmarknaden. Vidare menar även Mitelman på att tesen kring att räntehöjningarna inte biter är felaktiga, och hänvisar till att detaljhandeln har fallit mer än rekordnivåerna på 1990-talet.
Svagare amerikansk dollar
Det är inte bara missuppfattningar kring den svenska kronan, utan även en allt svagare amerikansk dollar som kan ha påverkan på valutamarknaden. Affärstidningen Bloomberg skriver att allt fler fonder satsar mot dollarn och till förmån för mindre valutor. I en förklaring menar Bloomberg på att den amerikanska styrräntan snart kommer toppa med resultat en försvagad dollar. Inflationen kan också påverka valutorna, och den amerikanska inflationen var lägre än väntat i juni, på 3 procent i årstakt. Den svenska inflationen avtog också, och kom in på 6,4 procent i årstakt i juni.