Kontorshotell-jätten WeWork har efter pandemin brottats med svåra ekonomiska förhållanden och kan nu riskera att gå i konkurs. Bolagsvärdet har kollapsat upp emot 90% sedan japanska SoftBank köpte in sig och bolaget måste nu fokusera på att säkra kassaflöden eller en ny finansieringsrunda för att inte hamna under isen.
Kontorsuthyraren WeWork, som en gång var nära en stor börsintroduktion (IPO) för fyra år sedan, befinner sig nu i en kritisk situation med hot om konkurs. Bolaget har under en längre tid brottats med ekonomiska utmaningar, och dessa har förvärrats efter pandemin. Många företag valde att avsluta sina hyresavtal och övergå till distansarbete, vilket drastiskt minskade WeWorks intäkter och lämnade bolaget med höga skulder och svårigheter att generera tillräckligt med kassaflöde.
Tidigare ansågs WeWork vara en världsomspännande spelare inom kontorsutrymmen och värderades till hela 40 miljarder dollar av den japanska teknologijätten SoftBank. Men bolagets börsvärde har kollapsat dramatiskt sedan dess. Aktien har handlats under 1 dollar sedan mitten av mars och bolaget har nu en värdering på mindre än 500 miljoner dollar.
WeWork har haft betydande ekonomiska förluster, med en nettoförlust på 700 miljoner dollar under första halvan av 2023 efter att ha förlorat 2,3 miljarder dollar under 2022. Vid utgången av juni hade bolaget endast 205 miljoner dollar i kassan och totala omsättningstillgångar på 680 miljoner dollar. Samtidigt har bolaget en betydande långfristig skuld på 2,91 miljarder dollar.
Det misslyckade försöket med en börsintroduktion 2019 kastade en skugga över WeWorks rykte. Bolaget kritiserades för att spendera överdrivet och eftersträva riskfyllda strategier, och grundaren Adam Neumanns komplexa relation med bolaget bidrog till osäkerheten. SoftBanks vd Masayoshi Son berättar att investeringen i WeWork var “dåraktig” och tog kontroll över företaget genom en finansieringsrunda på 5 miljarder dollar. Neumann tvingades avgå.
År 2021 lyckades WeWork äntligen bli noterat genom en fusion med ett förvärvsskalbolag (SPAC). Trots detta har bolaget fortsatt att kämpa med att öka intäkterna. Under andra kvartalet ökade försäljningen endast med 3,6% jämfört med föregående år. I USA, där bolaget genererar 41% av sina intäkter, minskade försäljningen med 4%.
Flera faktorer har bidragit till WeWorks nuvarande situation. De ekonomiska svårigheterna ledde till att fler medlemmar valde att lämna, vilket resulterade i mindre intäkter och kassaflöden. Till och med SoftBank minskade sitt stöd till WeWork genom att bidra med endast 6 miljoner dollar till företagets intäkter under det andra kvartalet, jämfört med 10 miljoner dollar samma period året innan.
För att överleva måste WeWork nu vidta åtgärder för att förbättra sin likviditet och lönsamhet. Bland de möjliga alternativen som bolaget nämnt finns omstrukturering av skulder, ytterligare kapitalanskaffning genom att ta upp nya skulder eller aktieemissioner, försäljning av tillgångar och andra strategiska åtgärder. Bolagets förmåga att begränsa investeringar, öka intäkterna och söka kapital genom olika finansieringsmetoder kommer att vara avgörande för om WeWork kan fortsätta som en livskraftig verksamhet.