Köttstölder har ökat dramatiskt senaste halvåret i takt med den inbromsande ekonomin. Nu inför matbutikerna strängare kontroller och tar till och med bort kött från diskarna. En av de som tagits misstänkt för köttstöld är tv-kändisen Anders Öfvergård som nu åtalas.
Expressen har rapporterat att Anders Övfergård, också känd som “Arga Snickaren”, blivit åtalad misstänkt för att ha snattat ryggbiff och entrecote värd 400 kronor. Han hävdar att allt är ett misstag och att blippen måste ha varit trasig. Han är inte ensam – nu kommer rapporter om en stor våg av köttstölder i Sverige i takt med de kraftigt ökande matpriserna. Lokalpolisen i Södertälje menar på att det handlar om organiserad brottslighet och att det kommer att öka under lågkonjunkturen i en rapport Dagligvarunytt. Vanligast är att köttet stjäls från en matbutik och hamnar i restaurangkök och livsmedelsgrossister. Dock har det också hittats importerat kött som varit felmärkt. Polisen har tidigare hittat 31 kilo kött från en helt vanlig matbutik hos en restaurang som inte kunde uppvisa kvitto.
Många matbutiker har nu blivit tvungna att utöka sin säkerhet i syfte att motverka stölderna. Till exempel har Hemköp i Kungsbacka infört grindar vid både in- och utgång och lägger större summor på vakter och kameror. Dessutom har butiken slutat ha framme Oxfilé. Johannes Ekström, handlare på Hemköp, ställer frågan om vad som kommer att hända med de svenska bönderna på längre sikt. Vidare pratar han om hur det på senare tid blivit mer accepterat att stjäla från matbutiker:
– Gör jag en anmälan blir responsen i princip alltid att förundersökningen läggs ner. Går det vidare till åklagare blir det alltid åtalsunderlåtelse. Då blir det möjligtvis en prick i belastningsregistret. Man skickar i princip brev från polisen till en kriminell och säger ”det är okej att stjäla i butik för vi kommer inte göra något åt det”.
Även Thomas Strindeborn som är handlare på Ica Maxi i Partille ser de potentiella ekonomiska problemen med stölderna.
– Vi tvingas välja bort vissa produkter, har vissa bakom disk, lägre fyllnadsgrad i diskarna, individuell larmmärkning och ökad butiksbevakning av kontrollanter. Vi har gjort massor, och då går försäljningen av de dyrare köttbitarna brant nedåt, säger han i en intervju med Dagligvarunytt.