Trots en tuff resa med Kronofogden har Stig Engström blivit mångmiljardär tillsammans med sin ex-fru. De äger över 67% av Engcon, ett innehav värt över 7 miljarder kronor.
– Sommaren 1992 var det nära att det skulle gå åt pipsvängen, då var jag längst ner. Kronofogdebreven var fler och tjockare än någonsin. Jag gick den stora kroken runt brevlådan, säger Stig Engström till Affärsvärlden.
I tätorten Strömsund, 10 mil norr om Östersund, har tiltrotator-bolaget engcon sitt huvudkontor. Bolaget börsnoterades 2022 och har idag ett börsvärde på över 11 miljarder. Strömsundsföretaget producerar idag tiltrotatorer åt hela världens grävmaskiner i fabrikerna i jämtländska Strömsund och polska Niepruszewo. Tiltrotatorer är ett tillbehör till grävmaskiner som gör att olika redskap kan tilta och rotera och effektiviserar och förbättrar grävmaskinernas produktivitet.
Stig Engström började sin karriär som ingenjör i Umeå, på företaget Noreco, där han kom i kontakt med innovatören Ulf Holmdal. Holmdal visar Stig en första prototyp av vridande och tiltande produkt till grävmaskiner. Den första prototypen går inte bra, och Stig säger upp sig från Noreco och flyttar tillbaka till Jämtland. Noreco går i konkurs bara månader senare, och Rototilt, idag en av Engcons största konkurrenter, köper upp det.
Jagad av Kronofogden – nu en jättesuccé
Istället väljer Stig sig för att själv vidareutveckla prototypen som Ulf Holmdal visade honom. Engström lyckades via telefon sälja fem av sina hemmabyggda tiltrotatorer, som inte ens var färdiga eller fungerande, berättar han till AFV. Följden av den kaxiga satsningen var att Engström blev jagad av Kronofogden, innan han till slut blev räddad av stiftelsen Norrlandsfonden med ett miljonlån.
– Sommaren 1992 var det nära att det skulle gå åt pipsvängen, då var jag längst ner. Kronofogdebreven var fler och tjockare än någonsin. Jag gick den stora kroken runt brevlådan, säger han till AFV.
Stig Engström börjare istället producera mindre komplicerade tiltrotatorer, och starten på framgångssagan för Engcon blir ett faktum.
– Jag blev lite för djärv där i början och tog i för högt tekniskt sett. När jag gick tillbaka till en mer konventionell tanke så funkade det hyfsat sen, säger Engström.
Idag är tiltrotatorbolaget, som noterades under förra året, en jättesuccé och kammade hem full pott på Årets IPO-gala av Affärsvärlden. Bolaget vann både juryns stora pris, och även priset för miljardklass-bolag. De har även fått utmärkelsen Mästarnas Mästare-gasell av Dagens Industri, och är det företag som har tilldelats flest DI Gaseller någonsin. Idag omsätter bolaget dryga 2 miljarder kronor om året. Engcon har dessutom närmare 45 procent av världsmarknaden för tiltrotatorer, samtidigt som marknaden växer 16 procent årligen.
Nu har Engcon nyligen släppt sin tredje generations tiltrotator, men den numera multimiljardären Stig tittar fortfarande tillbaka på tiden när han var jagad av Kronofogden.
– Jag vaknar ofta och tänker att jag har det bra. Har man haft kronofogden flåsandes i nacken så är det ju skönt att slippa den funderingen i alla fall, säger han till Affärsvärlden.
Sverige näst största privata skogsägare
Med över 20 000 hektar skog i sin ägo är idag Stig Engström även Sveriges näst största privata skogsägare, endast slagen av fastighetsmagnaten Roger Akelius som snott åt sig förstaplatsen. Trots att Stig Engström fått närmare 10 miljoner kronor för att inte avverka delar av sin skog vill han nu avverka delar av sitt stora skogsinnehav.
– För 40 år sedan var allt avverkningsbart och nu är det nej till allt. Pendeln har slagit för hårt åt ett håll. Vi har varit seriösa och bara ansökt om att få avverka där det varit tänkbart. Ändå får vi nej. Antingen måste staten lägga ut mer pengar eller släppa på kraven, säger Stig Engström till ÖP.