Den excentriske multimiljonären Jan Emanuel hade en tuff uppväxt. Vid 14 års ålder blev han skickad på en av de omtalade värstingresorna som förändrade honom till att vilja göra samhället bättre.
– En av mina första önskningar var att sluta vara fattig. Min släkt har varit fattig i generationer och jag ville ha pengar, säger han i en intervju med Affärsvärlden
Jan Emanuel är ett namn som väcker många känslor. Som tidigare välfärdsentreprenör, Robinsonvinnare, socialdemokratisk riksdagsledamot och numera flitig debattör, mångmiljonär och riskkapitalist har han varit svår att missa. Affärsvärlden har haft en längre intervju med profilen där han delat med sig om sitt excentriska liv och karriär.
Multimiljonären har en båt med uppskattat värde runt 30 miljoner som han paradoxalt döpt, med kommunistiska referenser, till Red. Även den förra båten döpte han till Granma, precis samma namn som den marxistiska revolutionären Che Guevaras båt. Jan Emanuel påpekar dock att han är så långt från kommunismen man kan komma och berättar om hur han anser att ideologin grundar sig i människans naivitet.
– Om man provar ett system i alla världsdelar och det alltid leder till död och lidande så borde man kanske inse att det är fel, säger Jan Emanuel till Affärsvärlden. På väggarna i sitt stora garage, som mest består av Harley-Davidsson-motorcyklar, hänger porträtt på Guevara och Castro som en påminnelse att akta sig för sådana människor.
Uppväxten för Jan Emanuel i förorten Gottsunda utanför Uppsala, var till viss del präglad av gängliv och kriminalitet. Han skickades som 14-åring ut på en av de omdebatterade värstingresorna – segelresor med syfte att rehabilitera kriminella ungdomar – men kom inte längre än till Norrtälje efter att ha blivit omplacerad.
Efter att ha gått igenom rehabiliteringsprogrammet och läst in grundskola och gymnasiet utbildade han sig till behandlingsassistent. Anledningen bakom utbildningsvägen var att han ansåg att han kunde göra behandlingen bättre än hur socialen behandlade honom. Han grundade sitt första egna behandlingshem vid 25 års ålder i sin mormors gamla hus, anställde de bästa medarbetarna från olika delar av socialen, och skapade ett helt nytt motivationsprogram för de ungdomar som skulle få stöd.
Efter ett tag hade verksamheten växt sig så stor att brittiska riskkapitalbolaget HG Capital fick upp ögonen för den. 2009 köpte riskkapitalbolaget Jan Emanuels verksamhet och betalade inte mindre än en kvarts miljard kronor. Han fick även aktier i bolaget Frösunda som riskkapitalbolaget slog samman Jan Emanuels verksamhet med.
– Det var behandlingsmodellen de ville åt. Verksamheterna genererade inte direkt några pengar, säger han i intervjun.
2014 köpte han helt omsorgsbolaget Hoppetgruppen efter att ha vädrat den kommande flyktingvågen. Tanken var att hjälpa de ensamkommande flyktingarna samtidigt som han inte kastade bort hela sin förmögenhet. Han startade med att upprätta ett stödboende där flyktingarna kunde lära sig svenska och om hur Sverige fungerar men stötte på problem med IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som krävde HVB-tillstånd (hem för vård eller boende). 2017 sålde han därför verksamheten med en vinst på 30-40 miljoner kronor och avslutade därmed sin enterprenörskarriär inom välfärden.
Numera fokuserar Jan Emanuel på att driva sitt egna riskkapitalbolag Consortius och ett antal fastighetsbolag. Han är även i full gång med att skriva en bok som ges ut i höst. Sedan barnsben har Jan Emanuel bestämt sig för att han inte ville vara fattig då hans släkt varit fattig i generationer. Han började att handla med aktier vid en tidig ålder då han fått aktietips från sin farfar att köpa in sig i Volvo. När han sedan bestämde sig för att börja handla på eget huvud gick riskviljan upp och han började hålla på med allt mer spekulativa affärer.
I mitten av 2000-talet fick han tipset om att köpa aktier i flygbolaget FlyMe och satsade en stor del av sitt kapital i bolaget. När han lite senare kom till banken för att följa upp hur investeringen gått såg han bara ett streck på skärmen; bolaget hade gått i konkurs. Idag investerar Jan Emanuel främst i större och mer etablerade bolag. I portföljen i Consortius finns bland annat Investor, Industrivärden, Volvo, Ericsson och Atlas Copco.
– Jag jobbar på min självinsikt. Ju äldre jag har blivit, desto mindre inser jag vad jag kan. Min riskbenägenhet har gått över och tron att jag kan göra allt bättre än andra har också lagt sig. Han håller dock på med lite valuta- och kryptotrading för att stimulera sitt inre gamla riskbenägna själv. Också i sin privata portfölj återfinns mer spekulativa investeringar som TCECUR Sweden och QuickBit, där han ligger 80% back i den senare.
Till skillnad från många andra fastighetsinvesterare är Jan Emanuel helt skuldfri och kallar sig stolt för “Göran Persson-Sosse”. Han äger ett stort kvarter i centrala Norrtälje. Jan Emanuel har tidigare blivit åtalad för bokföringsbrott. Åtalet grundade sig på att han genom sitt första företag skickat pengar för att adoptera orangutanger och tigrar och inte redovisat hur det skulle hjälpa företaget. Under fem års tid var han under utredning och kunde inte sköta sitt företag på det sättet han ville. Han kände också stor psykisk stress och påfrestning under processen men menar att han på senare tid blivit mer sansad. Han lever numera under filosofin att man ska stå upp för det man tycker är rätt och att man inte ska behöva göra sig till, oavsett konsekvenserna.