Inflationen förväntas sjunka – men kanske inte tillräckligt. Den svaga kronan gör det svårt för riksbanken att bedöma situationen och fler räntehöjningar kan stå på agendan.
– Ju längre kronförsvagningen håller i sig desto svårare blir det att få ned inflationen, säger Maria Landeborn, senior analytiker på Danske Bank till SvD.
Inflationstakten väntas sjunka både i Sverige och i USA i juni, men hamnar fortfarande på en oacceptabel nivå. Både FED och Sveriges Riksbank har spakarna redo för ytterligare räntehöjningar i Juli.
– För svensk del är inflationen fortfarande väldigt hög och vi behöver se att framför allt kärninflationen kommer ned mer, säger Maria Landeborn, senior analytiker på Danske Bank. Hon anser vidare att inflationen beror på den rekordsvaga kronan.
Inflationstakten, mätt som KPIF, förväntas sjunka till 6,1 procent i juni från 6,7 procent i maj enligt en enkät bland ekonomer, skapad av Infront. Detta är visserligen en betydande skillnad, men fortfarande en bit från inflationsmålet. Maria Landeborn lyfter också ett varningens finger för ytterligare räntehöjningar om inflationstakten inte saktar ner som förväntat.
Landeborn säger att tillväxten har överraskat positivt i början av året och att ekonomin generellt varit mer motståndskraftig mot stigande räntor än vad som var väntat. Men risken finns förstås att dagens stigande räntor märks av mer framöver. Hon anser också att den sakta sjunkande kärninflationen i USA kan vara en indikation på hur vi kan förvänta oss att det ser ut i Sverige om några månader. Vidare berättar hon att FED, ECB och Svenska Riksbanken har gemensamma syner på inflationsbekämpningen.
Unikt för Sverige är dock den allt svagare kronan. Landeborn motsätter sig Thedéens åsikt och menar att en räntehöjning ytterligare kommer försvaga kronan i och med att internationella investerare blir mer oroliga för den svenska fastighetssektorn. Hon tycker att riksbankens syn på kronan är relevant men anser att man först måste hantera problemen i fastighetssektorn. Hon bedömer att Sverige i grunden har starka statsfinanser men att problemen ändå är påtagliga.
Riksbanken publicerade också sitt protokoll från det senaste penningpolitiska mötet. Landeborn påpekar att det var mycket fokus på inflationen och inflationsexperten Olle Holmgren menar också att en höjning kan komma redan i september, med risk för ytterligare en efter.
– Inflationen är så hög samtidigt som det lyfts fram i protokollet att kronan är svag, vilket också kan påverka inflationen, säger Holmgren. Riksbanken har efter höjningen till 3,75 procent i slutet av juni prognostiserat om minst en till höjning i år. Han menar att protokollet visar på en stramare inställning från riksbanken. Vidare nämner Holmgren att det finns en diskussion om att eventuella finansiella problem för hushåll och företag kan göra att för stora räntehöjningar kan försvaga kronan. Det kan ligga något i det. Det är inte så lätt att använda penningpolitiken till att stärka kronan i nuläget, säger han.