Priserna i USA har bromsat in efter en lång period av kraftig inflation, och den lägre än förväntade inflationen kan leda till en paus i räntehöjningarna.
– Om inflationstakten fortsätter att sjunka minskar behovet av räntehöjningar, vilket i sin tur minskar pressen på inte minst högt skuldsatta hushåll, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Efter en period av hög inflation har nu prisökningarna i USA bromsat in. Den amerikanska inflationen steg i juni med endast 0,2 procent på månadsbasis, och 3 procent på årsbasis. Siffrorna i Juni var de lägsta sedan mars 2021. För ett år sedan låg inflationen i USA på 9 procent. Nu kan den lägre än befarade inflationen i USA innebära att den amerikanska centralbanken pausar räntehöjningarna. Den svenska inflationen biter sig dock fast och blev 9,3 procent i juni.
– Det indikerar på att inflationstakten verkar vara påväg ner, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till Hemnytt.
Vidare uppger Arturo Arques att vi förmodligen redan har passerat inflationstoppen för denna gång, men det kan ta lång tid att nå låga inflationssiffror.
– Vi är på väg ner mot det långsiktiga målet på två procent – när vi väl når dit återstår dock att se, säger han och fortsätter:
– Det kan ta längre tid än vad många tror därför är det viktigt att planera sin ekonomi väl och se till att ha goda marginaler.
Hösten och vintern närmar sig snart och det kan innebära ökade kostnader för el och värme. De svenska hushållen bör se till att ha en buffer för oväntade extrakostnader menar privatekonomen.
– Hösten och vintern är snart här och den kan bli både mörk och kall i dubbel bemärkelse, påpekar Arturo Arques.