Från att ha gått från en glödhet bostadsmarknad har nu prisfall och ett tuffare makroläge kylt ner bostadsmarknaden. Det har gjort det svårare för mäklarbranschen att få gamla mäklare att stanna eller attrahera nya mäklare, samtidigt som det blir hårdare att utbilda sig till mäklare.
– Branschens utmaning är att behålla de mäklare som nyligen kommit ut, och som fått en helt annan verklighet än när de började, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån till DI.
Krisen på bostadsmarknaden, med sjunkande priser och allt mindre försäljningar, har även påverkat fastighetsmäklarna. Eftersom de allra flesta mäklarna endast får betalt per försäljning, en så kallad provisionslön, får de nu allt mindre i lön nu när bostadsmarknaden är iskall, något som satt press på mäklaryrket.
– Man ska komma ihåg att det finns en stor osäkerhet om intjäning i branschen, eftersom de flesta mäklare inte har någon fast lönedel. Det är klart att vi har de som tjänar väldigt bra pengar, men om jag tar snittet i landet så är det en högst ordinär lön. Det får nog vissa att se över alternativ där man känner en större stabilitet”, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling till Dagens Industri.
Tidningen rapporterar samtidigt att flera aktörer menar att mäklaryrket står inför en personalbrist. Allt fler mäklare söker sig till ett tryggare yrke, eller pensionerar sig i förtid. Samtidigt så blir det svårare att utbilda sig till mäklare, då kraven höjs kraftigt. Bland annat förlängs mäklarutbildningen till 3,5 år med krav på kandidatexamen, från dagens två år som går att läsa parallellt med jobb på en mäklarbyrå. Även reglerna kring penningtvätt och praktik ökar kraftigt. Detta hotar mäklarbranschens möjlighet att rekrytera och behålla personal, menar Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet.
– Konkurrensen om talangerna kommer att öka, också från andra branscher, säger han till DI.
Även Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet menar att de skärpta kraven kommer leda till en ändring inom branschen.
– Det har varit en viktig kompetensförsörjningskanal för branschen. Många av de som kommer in där är oftast lite äldre, har en annan karriär bakom sig och kanske en försörjningsbörda. Jag tror personligen att om man har familj och ändå vill göra ett karriärbyte så kan man lägga runt två år, men vid 3,5 år tror jag efterfrågan minskar, säger Lusensky till Dagens Industri.