Vad passar bättre att ladda för ölets dag med en stor stark? I år infaller dagen den 19 juli. Runt om Sverige firas dagen på 100-tals svenska bryggerier med aktiviteter och öl – skål för det!
Instiftat sedan 2012 av Sveriges Bryggerier, Ölets dag handlar om att sprida kunskap om ölen och dess hantverk: hur den bryggs och med vilka råvaror samt hur man kombinerar öl och mat. Dagen handlar också om att öka intresset för bryggerinäringen och en mängd bryggerier kommer att ha öppet hus under dagen. Idag finns runt 400 aktiva bryggerier utspridda över landet och intresset för ölen och bryggerinäringen har ökat varje år, ända sedan 2012.
Under dagen kan man förvänta sig att få höra om lokala bryggeriers historia och hur en öl blir till, hela vägen från råvara till färdig dryck. Det är också en trevlig samlingsplats för alla ölintresserade och ett perfekt tillfälle att lära sig mer om ölens bredd och smakutbud. Vissa bryggerier kan till och med bjuda på öl som inte nått hyllan på systemet än! Det finns dessutom tillfälle att njuta av ölens viktiga roll i mat- och dryckeskulturen. Många restauranger kommer att vara med att fira dagen och erbjuda smakprover och erbjudanden till maten.
Ölets dag är ej att förväxla med internationella öldagen som infaller 2 augusti och firas i hela världen. Sveriges Bryggeriers ambition är att Ölets dag ska vara lika självklart som kanelbullens dag.