Svenska kronan gör dig till förlorare när du köper importvaror eller åker utomlands. Men det finns flera börsbolag som blivit vinnare och gör miljardklipp. Här är 5 av de bolag på Stockholmsbörsen som tjänar mest på kronraset.
Den svenska kronan har sjunkit till nya bottenrekord mot både euron och dollarn de senaste dagarna. En dollar kostar nu nästan 11 kronor, medan en euro kostar strax under 12 kronor.
Även om många storbolag försöker skydda sig mot valutarisken genom att valutasäkra sina intäkter och kostnader, så har den kraftiga kronrörelsen haft en positiv påverkan på vinsterna under första kvartalet. Det är främst bolag inom verkstadsindustrin som har haft stora vinster av den svaga kronan. Några av de största vinnarna är börsjättar som SCA, Assa Abloy, Volvo, Sandvik och Atlas Copco.
Atlas Copco
Atlas Copco rapporterade en valutavinst på 750 miljoner kronor för det första kvartalet 2023, vilket motsvarade nästan 9 procent av rörelseresultatet. De stora valutavinsterna gav bolaget en extra tillväxt på 8 procent av omsättningen, och verkstadsbolaget förklarade att vinstmarginalen var högre än vanligare på grund av valutaeffekter.
SCA
Under första kvartalet meddelade skogsbolaget SCA att valutaeffekter gav en positiv effekt på 6 procent av omsättningen jämfört med samma kvartal förra året, det motsvarar närmare 288 miljoner kronor. Bolaget påpekar samtidigt att man har de flesta av sina kostnader i kronor, men att cirka 90 procent av intäkterna kommer från andra valutor.
Volvo
Lastbilsbolaget Volvo tjänade stort på den svaga kronan, och rapporterade en valutavinst på nästan 1,7 miljarder kronor för det första kvartalet, vilket utgjorde nära 10 procent av det rekordstora rörelseresultatet.
Assa Abloy
Assa Abloy beräknade att valutaeffekter skulle höja rörelseresultatet med cirka 5 procent under första kvartalet 2023 jämfört med samma period året innan, men i det första kvartalet 2023 var valutavinsten 387 miljoner kronor, vilket motsvarade ungefär 7,5 procent av rörelseresultatet.
Sandvik
Sandvik rapporterade i första kvartalet en positiv valutaeffekt på 660 miljoner, och bolaget guidar för valutavinst på 200 miljoner kronor i det andra kvartalet.