Default

Vill skapa underjordiska vägar – bara för elbilar

Geni eller galning? Rockstjärna eller företagsledare?
Oavsett vad man vill kalla Tesla-grundaren Elon Musk så är en sak klar:
Han fortsätter att tänja på gränser och överraska oss. Nu vill han nämligen bygga underjordiska vägar under trafikerade städer – men bara för elbilar.
– Det här ska vara tunnlar enbart för bilar som inte släpper ut avgaser, säger Elon Musk.

Han jobbar dygnet runt med olika start-ups, och han överger sällan sina drömmar om att förändra världen.
Nu har Elon Musk twittrat (oj, vad han gillar Twitter) om att hans följare verkligen vill se en stor och dramatisk förändring i de stora städernas trafiksituation. Många samhällen har mer eller mindre igenkorkade vägnät de flesta timmar på dygnet och det skapar en rad problem, inte minst för miljön. Och vi kan väl snart räkna Stockholm till listan med städer som har alltför många bilar på alldeles för begränsat vägnät?

Elon Musk bad sina miljoner följare att svara på en enkät: kan supersäkra, jordbävningssäkra tunnlar under städer lösa trafikproblemet?
1,5 miljoner svar kom in.
Musk påpekade även att tunnlarna bara ska vara tillåtna för elbilar “som inte släpper ut giftiga avgaser” och att alla biltillverkare kan använda det underjordiska transportnätet.
– Men tunnlarna ska inte ersätta andra lösningar, utan vara ytterligare ett komplement, säger han.

Musk har även planer på att bygga en “hyperloop”-tunnel. Sommaren 2017 tweetade Musk att det fanns en muntlig överenskommelse om att bygga en ”hyperloop”-tunnel mellan New York City och Washington D.C. Det skulle också bli hållplatser i Philadelphia och Baltimore. Detta förnekades dock bestämt av fyra transportmyndigheter, inrikessäkerhetsdepartementet samt borgmästarna i New York, Philadelphia, Baltimore och Washington D.C.

Just nu byggs en mini-tunnel under Las Vegas och den beräknas vara klar under 2020.
Den är bara några kilometer lång, med autonoma bilar kan transportera passagerare i hastigheter av 250 km/h.

Fakta Elon Musk och hans bolag genom åren

1995 – grundar företaget Zip2 tillsammans med sin bror Kimbal och Greg Kouri.
Zip2 tog fram nätbaserade stadsguider med medieföretag som målgrupp. Efter fyra år såldes företaget till Compaq för 307 milljoner dollar i kontanter och aktier till ett värde av 34 miljoner dollar.

1999 – en av grundarna till X.com med fokus på nätbetalningar.
I början av 2001 bytte X.com namn till Paypal, eftersom det snabbt blev företagets huvudfokus, och ett drygt år senare såldes företaget till Ebay i en jätteaffär som gjorde Elon Musk ännu rikare. Han var Paypals största enskilda aktieägare med ett innehav på 11,5 procent av alla aktier.

2002 – SpaceX där Elon fortfarande är företagets vd och teknikchef.
Företaget designar, tillverkar och skjuter upp avancerade rymdraketer och rymdskepp och har ett djupgående samarbete med amerikanska Nasa.

2003 –  Tesla grundas och Elon Musk är både vd och styrelseordförande.
Tesla utmärker sig inte enbart genom att endast tillverka eldrivna fordon, utan också för att man erbjuder avancerade funktioner för automatisk styrning av bilarna.
Förutom elbilarna har Tesla tagit fram ett stort batteri, Powerwall, som är tänkt att monteras i villor, vilket i kombination med solceller ska leda till väsentligt lägre kostnad för energiförbrukningen.

2015 – OpenAI grundas tillsammans med Sam Altman.
OpenAI:s målsättning är att hålla ett vakande öga över ai-teknikens utveckling, så att den kommer mänskligheten till godo i stället för vända sig mot oss, vilket skulle kunna resultera i en global katastrof.

2016 – Neuralink grundas för att utforska möjligheterna att skapa implanterbara gränssnitt mellan människor och datorer, något som Elon anser är en nödvändighet om människor ska kunna tävla mot de allt mer avancerade ai-systemen i framtiden.

2016 – Boring Company startas på grund av Elons missnöje med trafikstockningarna på Los Angeles motorvägar. Han drar därför igång sitt tunnelbyggnads- och infrastrukturbolag, som redan har börjat gräva tunnlar på olika platser i USA.