Konsument

Varorna som kan vinna Årets Matbluff 2019

Vilken är Årets Matbluff? Sajten Äkta Vara fick in hela 162 nomineringar. Bland de fem finalisterna finns sojagrädde med bara två procent soja och 25 procent palmolja samt en yoghurt ”utan tillsatt socker” men med tillsatt fruktsirap.

Sajten Äkta Varas antipris Årets Matbluff har blivit mycket uppmärksammat de senaste åren. Förra året segrade Lätta bordsmargarin som gör reklam för att den innehåller rapsolja trots att den till övervägande del är gjord av palmolja.

I år är det fem kandidater som slåss om livsmedelsbranschens kanske minst åtråvärda pris.

Semper gluten free Bovete & Teff mjöl är ett mjöl som bara innehåller 23 procent bovete och tre procent teff, resten är stärkelse och förtjockningsmedel.

Alpro Cuisine soya vispbar innehåller ynka 2 procent sojaböner. De gräddliknande egenskaperna kommer från konstgjorda konsistensmedel och aromämnen.

Rå Blåbär sägs vara en kallpressad råsajt av blåbär, men i själva verket är den pastöriserad vid hög temperatur.

Pågen Brioche hamburgerbröd säljs som ett hamburgerbröd som ska vara brioche bakat med ägg och smör, men innehåller inte briocheingredienserna. Det är nästan samma deg som vanliga hamburgerbröd, men utan frön på locket.

Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb påsås vara utan tillsatt socker, men i stället har Skånemejerier tillsatt fruktsirap, så sockerhalten är hela 9,7 procent.