Konsument

Rankingen visar: Därför är Sverige ett paradis för föräldrar

Danmark, Sverige och Norge. Det är bästa länderna i världen att leva i om man är förälder.
Det anser Best Countries Report 2020 och motiverar:
“En generös föräldraledighet kombinerat med bra sjukvård och utbildning. Dessutom finns här ett robust socialskydd, generösa bidrag och låg kriminalitet”.
Sämsta landet att leva i om man är förälder: Kazakstan.

Om man vill ha ett bra liv som förälder bör man bo i något av de nordiska länderna. När den årliga “Best Countries report” har gjort sin ranking av 73 länder så toppar Danmark, Sverige och Norge listan. Finland hamnar på sjätte plats.
Det är en grupp på Pennsylvanias universitet i USA som sedan 2016 har utvärderat länderna i 65 olika kategorier. Det är ett ambitiöst jobb där man intervjuat totalt 20 000 personer i Nordamerika, Asien, Europa, Mellanöstern och Afrika. Intervjuerna har sedan resulterat i ett poängsystem och en topplista.
En av kategorierna är “Bästa landet att leva i om man är förälder” och det är här Danmark, Sverige och Norge hamnar före alla andra länder.

“Dessa länder är bäst att bo i om man vill bilda familj. Här finns en generös föräldraledighet kombinerat med bra sjukvård och utbildning. Dessutom finns här ett robust socialskydd, generösa bidrag och låg kriminalitet” skriver Best Countries report i sin motivering.

USA faller i rankingen – till plats 18 – och det är framför allt i kategorier som säkerhet, politisk stabilitet och jämlikhet i inkomster.
“Ökade rasspänningar och antal dödsskjutningar” anses vara starka skäl till att USA hamnar långt efter de nordiska länderna.

Topp 10 – bästa länderna för föräldrar

1. Danmark
2. Sverige
3. Norge
4. Kanada
5. Nederländerna
6. Finland
7. Schweiz
8. Nya Zeeland
9. Australien
10. Österrike

Sämsta länderna för föräldrar

1. Kazakstan
2. Libanon
3. Guatemala
4. Myanmar (Burma)
5. Oman
6. Jordanien
7. Saudiarabien
8. Azerbajdzjan
9. Tunisien
10. Vietnam

Bakom rankingen står Pennsylvanias universitet och publikationen US News.

“The 2020 Best Countries to Raise Kids” rankar länder utifrån följande punkter:
1. Hänsyn till mänskliga rättigheter. 2. Familjevänligt. 3. Jämlikhet. 4. Lyckliga medborgare. 5. Jämlikhet i inkomster. 6. Säker miljö. 7. Utbildning och skola. 8. Sjukvård.

Här är länken till rankingen