Nyheter

USA visar musklerna - med stridsplan för 40 miljarder kr

Spänningen mellan Iran och USA ökar. För att visa sina militära muskler har USA ställt upp 52 av sina nya bestyckade stridsflygplan. Kostnaden för planen: 40 miljarder kronor.
Det är ungefär samma summa som Sverige varje år ger i bistånd till nödställda världen över.

Iran har lovat att hämnas efter att den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödats på USA:s president Donald Trumps order. I väntan på Irans svar på attacken har spänningen mellan länderna ökat.
USA har nu släppt bilder som ska skrämma iranierna. 52 bestyckade och stridsklara F-35A attackflygplan står uppställda på en flygbas i Utah. Att det är 52 flygplan har en baktanke: Donald Trump förklarade för några dagar sedan att USA har siktet inställt på 52 strategiska mål i Iran om konflikten skulle trappas upp.
“Vi har valt ut 52 iranska mål (som representerar de 52 amerikaner som togs som gisslan för många år sedan) några är på en hög nivå och väldigt viktiga för Iran och den iranska kulturen. Om Iran attackerar USA eller amerikanska intressen så kommer Iran att bli attackerade VÄLDIGT SNABBT OCH VÄLDIGT HÅRT” twittrade Donald Trump.

Varje flygplan kostade cirka 900 miljoner kronor, men det har tagit fyra år att få planen stridsfärdiga.
– För fyra år sen fick vi de första planen och nu har alla blivit fullt stridsklara, förklarar Steven Behmer, befälhavaren för 388th Fighter Wing.

Om du vill ha ett svenskt perspektiv på kostnaden 40 miljarder så kan vi konstatera att det är lika mycket som:
1. En procent av Sveriges BNP.
2. Summan som Sverige varje år ger i bistånd till nödställda världen över.
2. Kostnaden för alkoholkonsumtionen i Sverige (bland annat alkoholrelaterade vårdbesök).
3. Hela den svenska försvarsbudgeten för tio år sedan.