Låna

Trots 40 miljarder i vinst - banker höjer din boränta

Trots att bankerna redan gör 40 miljarder i vinst på bolån – räkna med högre boräntor nästa år.
Efter att Riksbanken höjde reporäntan har flera banker redan höjt sina räntor.
– Korta bostadsräntor lär höjas något som en effekt av det. Räntor med längre löptider förblir därmed lägre än de med kort löptid, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Strax före jul höjde Riksbanken sin reporänta till noll, och perioden med minusränta verkar vara över. Den som har bolån kan ränta med att de rörliga räntorna kan komma att stiga nästa år. Redan nu har Nordea, Handelsbanken och Länsförsäkringar höjt sina rörliga räntor.

Den som vill kunna planera sin månadskostnad och vara säker på att räntan håller sig låg några år till kan göra säkrast i att binda sina räntor – för de långa räntorna har ännu inte höjts.
– Den risk man tar genom att binda är om räntorna skulle fortsätta ned. Det går inte att utesluta, men att de ska falla markant känns tveksamt med tanke på vilken nivå vi kommer ifrån, säger Annika Winsth på Nordea.

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsths ränteanalys är det nu attraktivt att binda bolånen, men att man ska välja flera olika löptider på lånen.
– Inte heller här ser jag någon stor dramatik framöver, även om det inte går att utesluta att även räntor med längre löptid kryper upp något. Nuvarande nivåer är allt annat lika historiskt låga.

Bankerna har dock mötts av kritik för att de redan höjt sina bolån – vissa ekonomer anser att du inte ska gå med på höjd ränta.
Bankerna tjänar mångmiljardbelopp på svenskarnas boräntor. Tillsammans gör bankerna ungefär 40 miljarder kronor per år i vinst på svenskarnas bolån.