Konsument

Spelet som drog in rekordsumma

Fortnite är onlinespelet som släpptes för drygt två år sedan och blev en snabb succé.
Nu har företaget bakom spelet – Epic Games – offentligjort en hisnande summa som bevisar succén: 17 miljarder kronor. Så mycket pengar drog nämligen spelet in under 2019.
Aldrig tidigare har ett spel fått så stora intäkter på bara ett år.

Om du har barn som spelar ett onlinespel hemma är det stor chans (eller risk, om man frågar en del förtvivlade föräldrar) att det är spelet Fornite, som släpptes sommaren 2017.
250 miljoner spelare är registrerade över hela världen – och Fortnite rankas som decenniets största spelsuccé.
Det är ett överlevnadsspel, som kan spelas på nästan alla tillgängliga plattformar, som Xbox, Playstation, Windows, Mac (dator), iOS och Android (mobiler).
Man kan spela det i två varianter, Fortnite ”Save the world” och Fortnite ”Battle Royale, som är en världssuccé.
Spelet är gratis, även om det går att använda riktiga pengar för att köpa till exempel andra utseenden, dräkter, vapen och hängflygare. Dessa köpta prylar handlar bara om utseendet, och påverkar inte själva spelandet.

Men trots gratisspelande har Epic Games tjänat 17 miljarder kronor på Fortnite enbart under 2019. Inget annat spel genererat så stora intäkter på bara ett år.

Det har även börjat poppa upp unga spelande svenskar som tävlar i Fortnite och som faktiskt tjänar rejäla summor. En 17-åring som heter Theo “Crue” Ferrer har tjänat mest av alla svenskar på sitt spelande. Han slutade på sjätteplats i Fortnite-VM och tack vare segern tjänade han drygt sex miljoner kronor.
Norske Fortnitespelaren Emil ”nyhrox” Bergquist Pedersen tjänade drygt 14 miljoner under fjolåret – enbart på att spela.

2020 ser ut att bli ett bra år för spelutvecklarna. Analysföretaget SuperData spår att de digitala spelen kommer att öka med cirka fyra procent och att branschen kommer att omsätta hisnande 1200 miljarder kronor.