Nyheter

Slöseriombudsmannen prisar Isabella Lövin - utsläppen ökade trots 12,6 miljarder kr i klimatsatsning

Nu har Sveriges värsta slöseri för 2019 korats.
Vinnaren är klimatpolitiken. Trots fördubblat anslag till 12,6 miljarder kr ökar utsläppen.
God tvåa: Konstverk för daggmaskar som kostade miljonbelopp.
Klimatminister Isabella Lövin ska nu få pris av Slöseriombudsmannen.

Kostnaden för klimatpoltiken i Sverige mer än fördubblades till 12,6 miljarder kronor förra året. Och då har inte skattekostnaden räknats in. Nu har klimatpolitiken röstats fram till årets värsta slöseri av Skattebetalarnas Slöseriombudsman.

– Regeringen har mer än fördubblat anslagen till klimatpolitiken, men trots det minskar inte utsläppen längre. Under 2018 ökade utsläppen till och med. Därför har klimatpolitiken utsetts till årets värsta slöseri, säger Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening.

Totalt var det över 18 000 svenskar som röstade i tävlingen och klimatpolitiken. Klimatminister Isabella Lövin ska nu få ta emot pris från slöseriombudsmannen.

Lövin: De ljuger

Expertmyndigheterna Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har dömt ut flera av regeringens storsatsningar som klimatklivet, stödet till elbilar och solelsstödet. Riksrevisor Helena Lindberg konstaterade i januari 2019 i en kommentar till Riksrevisionens granskning av klimatklivet att ”Klimatklivets kostnader per kilo minskade växthusgasutsläpp har varit höga”. I sin kommentar till regeringens budget 2017 (när det infördes) skriver Konjunkturinstitutet att programmet ”riskerar att bli ett kostsamt slag i luften”. Hård kritik för att komma från en statlig expertmyndighet.

– Allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar. Det är inte mindre viktigt att pengarna har effekt när de satsas på någonting som är viktigt – snarare tvärtom, säger Johan Gustafsson.

På andra plats i tävlingen kom konstnärsnämndens miljonbidrag till konst för daggmaskar och på tredje plats Göteborgs planer på en linbana över Göta älv.