Konsument

Rasar mot nya skatten på plastpåsar:

Nu växer kritiken mot plastpåseskatten som införs den 1 maj.
Redan nu görs nästan alla platspåsar till 80 procent av återvunnen plast.
–Jag tycker att politikerna borde se det jobbet vi redan lagt ned för att arbeta mer hållbart och cirkulärt. Vi borde inte straffas för det, säger plastpåsetillverkaren Lars Lundin.

Den 1 maj införs skatt på plastpåsar i Sverige, så att en vanlig bärkasse som du köper i butiken kostar sju kronor.

De flesta kassar är redan i dag gjorda av återvunnen plast eller till och med av naturmaterial som sockerrör.  Nu riskerar plastpåsetillverkaren Bengt Lundin att gå omkull på grund av skatten.

–Vi har gått från att kunna göra plastbärkassar med fem procent återvunnet material till 80 procent bara under de senaste tio åren. Av de 15 000 ton plast som vi använder så är mellan 11 och 12 000 ton återvunnet material, säger Lars Lundin.

Även Svensk Handel är mycket kritisk till skatten – de menar att det bara är ett sätt att dra in nya miljarder till statskassan.

Skatten gör heller ingen skillnad på om kassarna är gjorda av ny plast, återvunnen plast eller naturmaterial som sockerrör.

Många förpackningar inom livsmedelshandeln innehåller mer plast än påsarna – men de slipper helt undan plastskatten.

–Plastpåsen har blivit en slagpåse i miljödebatten för att kunna säga att man gör någonting bra för miljön, även om det inte stämmer. Alla talar om den cirkulära ekonomin och den mest ”cirkulära” produkten i plast är just den bärkasse som nu kan komma att beskattas. Bärkassen är den produkt som svarar för den största förbrukningen och användningen av återvunnen plast i Norden, säger Lars Lundin till f-Plus.