Konsument

Elpriserna rasar på grund av det varma och blöta vädret i januari. Priserna är 25 procent under normalnivån för årstiden. Trots nedläggningen av Ringhals är det överskott på elkraft i Sverige.

Just nu ligger elpriset omkring 30 öre per KWh. Det är 50 procent lägre än vad priset var förra året. Men det tillkommer förstås skatter och avgifter på det rörliga kilowattpriset, som bara utgör en mindre del av din elräkning. Men mildvädret och den billiga strömmen kommer ändå att märkas på en lägre elräkning både för december och januari.

– Det är många faktorer som påverka elpriset, en viktig sådan är vädret. Lågtryck, med kraftig vind och mycket nederbörd gör att elproduktionen från vindkraftverken ökar samtidigt som vattenmagasinen fylls på, vilket gör att utbudet på el ökar och då pressas priset, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

En annan bidragande orsak till det låga priset är att Sverige slagit rekord i vindkraft.

– I år har vi redan haft ett vindkraftsrekord, vilket både beror på att det har blåst kraftigt men också att många fler vindkraftverk har installerats, säger Matina Rosenberg.

Vissa analytiker spår att det låga elpriset ska hålla i sig ända till 2022, tack vare att vi nu har elöverskott i Sverige på grund av att vindkraften byggts ut kraftigt.

Under en rekordvecka i december producerades det nästan 1,7 TWh vindel. De senaste sju åren har det installerats vindkraft som ska kunna producera mer än 10 procent av totalförbrukningen i Norge och Sverige, motsvarande 31,2 TWh per år. Dessutom byggs det många nya vindkraftverk med en kapacitet på hela 22,5 TWh.

Utbyggnaden gör att producenterna tror att priset kan pressas ytterligare de närmaste åren. För första gången på länge har vi överskott på elkraft i Norden.