Nyheter

Okända historien om svensken som uppfann livräddande respiratorn

Nu under coronaviruskrisen spelar respiratorn en nyckelroll för svårt sjuka patienter.
Men vad få vet är att den livräddande maskinen är en svensk uppfinning.
Flygläkaren Carl Gunnar Engström fick en snilleblixt när han mätte överljudspiloternas blodgaser – i år fyller respiratorn 70 år.

Hela världen kämpar nu för att få fram så många respiratorer som möjligt för att kunna rädda livet på coronapatienter. USA:s president Donald Trump har till exempel lovat att landet ska ha 100 000 respiratorer inom 100 dagar. I Sverige har socialminister Lena Hallengren gått ut med informationen om att köpt in 200 respiratorer från Getinge.

Men vad få vet är att den livräddande respiratorn är en svensk uppfinning från 1950. Flygläkaren Carl Gunnar Engström fick idén efter att ha mätt blodgaserna hos överljudspiloter. När Sverige skakades av en polioepidemi drabbades många av andningsförlamning. På den tiden lades patienterna i en så kallad järnlunga. En jättelik konservburk som tvingade kroppen att andas, men där det inte gick att kontrollera hur mycket luft kroppen fick. Dessutom blev mycket koldioxid kvar i blodet.

Carl Gunnar Engström löste problemet med en ny luftpump som pumpade in exakt rätt mängd luft i patientens lungor. Den första prototypen var klar i juli 1950. Genom att föra ner en slang i patientens luftrör med en liten ballong som tätning kunde respiratorn pumpa ner luft i lungorna. Hur mycket luft patienten skulle ha kunde ställas.

Bara ett år senare var den geniala uppfinningen i serieproduktion och kunde rädda livet på bland annat poliopatienter. I dag är respiratorn mycket förfinad och helt elektronisk, men grundprincipen är densamma som Engströms uppfinning. Och 1000-tals coronapatienter kan räddas till livet tack vare den svenska innovationen som i år fyller 70 år.

Carl Gunnar Engström jobbade själv som infektionsläkare på ett epidemisjukhus och även som flygläkare. 1963 disputerade han med avhandlingen om sin egen uppfinning: ”The clinical application of prolonged controlled ventilation: with special reference to a method developed by the author.”

Stöd Pandemins riskgrupper i Radiohjälpens insamling