Låna

Nerklottrade trean slog miljonärens örnnäste på Hemnet

Här är årets mest klickade bostad på Hemnet under 2019.
En nedklottrad lägenhet på Södermalm i Stockholm slog Leif-Ivan Karlssons örnnäste.
Efter en motig period stiger bostadspriserna igen.
– Under 2019 har vi sett en tydlig återhämtning på bostadsmarknaden med snabbare affärer, högre budpremie och stigande priser, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Under 2017 var bostadsmarknaden orolig och priserna gick ner, 2018 stod priserna stilla och i år har priserna börjat stiga igen, uppger Hemnet.
– Under 2019 har vi sett en tydlig återhämtning på bostadsmarknaden med snabbare affärer, högre budpremie och stigande priser. Förändringen i bostadsköparnas prisförväntningar har varit ganska extrem. I januari i år trodde 15 procent på stigande priser. Nu i december har den andelen mer än fördubblats samtidigt som andelen som tror på sjunkande priser har minskat kraftigt. Sammantaget finns det ett antal faktorer som talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga under 2020. säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Det finns ett antal olika indikatorer som tyder på att bostadsmarknaden har återhämtat sig under året. Utbudet har under slutet av året minskat på årsbasis och i Stockholm är minskningen relativt kraftig på med minus 14 procent Antal sålda bostadsrätter och villor låg i oktober och november på den högsta nivån sedan 2013 för motsvarande månader. Budpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, har ökat stadigt under året.

Under 2019 sattes ett nytt rekord för flest antal klick för ett bostadsobjekt på Hemnet. Det tidigare rekordet låg på 452 000 klick för det så kallade paprikahuset från 2014. Årets och tidernas mest klickade objekt på Hemnet var en ostylad vindslägenhet från förra sekelskiftet på Södermalm med stort renoveringsbehov. Bostaden som fick stor spridning via sociala medier landade på hela 485 000 klick. Knappt slagen trea blev kändisentreprenören Leif-Ivan Karlssons örnnästevilla i Tullinge utanför Stockholm, med 242 000 klick.

Det mest spännande med klickrekordet var att lägenheten var helt ostylad och ett nerklottrat renoveringsobjekt.
– I det här specifika fallet önskade säljaren att vi inte skulle styla. Min roll blir då att utifrån detta skapa de bästa förutsättningarna och vi beslutade oss då för att löpa linan ut och visa lägenheten exakt som den är och inte hymla om att det finns ett renoveringsbehov. Jag tror på transparens i alla försäljningar och speciellt i dessa fall”, sa mäklaren Fanny Strand på Bjurfors Södermalm vid försäljningen.

Trerummaren såldes för över sex miljoner kronor, över en halv miljon mer än utgångspriset.

Klickraketerna på Hemnet 2019:
1. Bostadsrätt, Stockholm 485 679 klick
2. Villa, Västervik 250 487 klick
3. Villa, Tullinge 242 628 klick
4. Villa, Värmdö 213 631 klick
5. Bruk/Säteri, Skultuna 152 517 klick