Nyheter

Miljöminister Isabella Lövin rasar mot Slöseriombudsmannen: ”De ljuger”

Miljöminister Isabella Lövin rasar mot Slöseriombudsmannen pris.
Klimatpolitiken röstades fram till ”Årets slöseri” av 18 000 svenskar.
– De ljuger, och man får anta att det är högst medvetet eftersom de inte rättat något trots att de fått det påtalat, om utsläppen för 2018, säger hon till fPlus.

I en omröstning arrangerad av Skattebetalarnas Slöseriombudsman korades regeringens klimatpolitik till Årets Slöseri. Enligt Slöseriombudsmannen har anslagen ökad till 12,6 miljarder trots att utsläppen ökade 2018.
– Regeringen har mer än fördubblat anslagen till klimatpolitiken, men trots det minskar inte utsläppen längre. Under 2018 ökade utsläppen till och med. Därför har klimatpolitiken utsetts till årets värsta slöseri, sa Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening.

Utmärkelsen har fått miljöminister Isabella Lövin att rasa och nu slår hon tillbaka.
– De ljuger, och man får anta att det är högst medvetet eftersom de inte rättat något trots att de fått det påtalat, om utsläppen för 2018, säger hon till fPlus.

Isabella Lövin hänvisar till statistik från Naturvårdsverket som sägs visa att utsläppen minskat sedan 2014.
– Det är den och ingen annan statistik som gäller och de kan inte hävda att utsläppen ökade bara för att dom vill att det ska vara så. Utsläppen minskade dessutom med två procent 2018, tvärtemot vad Skattebetalarna hävdar. Det är högst anmärkningsvärt att denna lobbyorganisation kör med alternativa fakta.

Isabella Lövin säger också att det handlar om att investera i en permanent omställning och bereda ny mark i dag och skörda i morgon.

Slöseriombudsmannen står dock på sig trots miljöministerns attack:
– Det är trist att klimatminister Isabella Lövin väljer att stoppa huvudet i sanden istället för att ta en seriös diskussion om hur klimatpolitiken kan bli bättre och mer effektiv. Sanningen är att om utsläppen har minskat eller ökat beror helt på hur man mäter, säger han till fPlus.