Nyheter

Löfvens löfte till 2020 - så hög blev arbetslösheten

Stefan Löfven lovade att Sverige 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet.
– Vi ska ha lägst arbetslöshet i EU, det är det förpliktigande delmålet.
Men satsningen blev ett stort misslyckande – Sverige befinner sig nu på plats 23 av 28 länder.

Platsen är Svenska Mässan i Göteborg, datumet den 3 april 2013. Stefan Löfven, som ännu inte blivit statsminister, kliver upp i talarstolen på Socialdemokraternas partikongress och avger ett löfte.
– Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU till 2020. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska åt full sysselsättning. Det mina vänner, det är socialdemokratisk politik, säger Löfven.

Drygt ett år senare väljs Stefan Löfven till statsminister. Nu är vi i 2020 och kan summera hur det gått med löftet.  I stället för en topplacering blev det ett stort fiasko för Löfvens löfte. Plats 23 av 28 EU-länder och en arbetslöshet i Sverige på nästan åtta procent.

De enda länderna som är bakom oss är Cypern, Italien Frankrike, Spanien och Grekland. Tjeckien har den lägsta arbetslösheten, följt av Tyskland och Polen. Tjeckien har en arbetslöshet på två procent.

Och målet för Sverige är nu borta.
– Det försvann i samband med att vi fick en ny budget, och det är inte med i januari-avtalet, har finansminister Magdalena Andersson sagt till Sveriges Radio.

Arbetslösheten har dock sjunkit något från åtta procent, till 6,9 procent, dock har arbetslösheten sjunkit ännu mer i resten av EU, så Sverige har halkat efter.