Låna

Kronan med på skamlista - kan rasa ännu mer 2020

Svenska kronan hamnade på skamlistan för 2019.
Tidningen Financial Times rankar den som en av årets tio sämsta investeringar.
I stället för en ökning blev det ett ras till den lägsta nivån på tio år – nu spås raset fortsätta.

Den amerikanska ekonomitidningen Financial Times har listat de sämsta investeringarna under 2019, som annars var ett exceptionellt år på finansmarknaderna. Både de svenska och norska kronvalutorna kvalar in på listan tillsammans med krisekonomierna Argentina och Brasilien.

Många trodde de skulle kunna göra ett klipp på argentinska statsobligationer, men i stället halverades värdet efter presidentvalet. Andra investerare hoppades att den brasilianska valutan real skulle stärkas med sju procent, i stället blev det ett ras på åtta procent.

Den svenska kronan sågs också som en valuta med potential att klättra mot dollarn, men i stället blev det precis tvärtom. Det blev ett ras med sex procent mot dollarn under året. Norges valuta har gått ännu sämre, ner åtta procent.

Och det verkar inte finnas något ljus i sikte i tunneln. Danske Bank är riktiga pessimister och förutspår att vi i slutet av 2020 kommer att få betala 10,80 kronor för en euron. Brittiska Capital Economics är än mer pessimistiska i sina prognoser. De förutspår att svenskarna kommer att få betala 11 kronor för en euro i slutet av 2020.