Nyheter

Börsras i Europa när Iran-konflikten trappas upp

Konflikten mellan USA och Iran får världens börser att falla i dag.
Tyska börsen rasade med 1,7 procent och det japanska Nikkei-index gick ned 1,9 procent.
Olje- och bensinpriser stiger kraftigt.

Stockholmsbörsen håller i dag stängt på grund av att det i Sverige är röd dag med trettondagen. Men en stor del av övriga världens börser har öppet som vanligt – och det är oroligt på marknaderna efter att konflikten mellan USA och Iran eskalerat ytterligare.

Det tyska DAX-indexet har gått ner med 1,7 procent, och även Londonbörsen har minskat med mer än en procent.

I spåren av den allt mer eskalerande konflikten mellan USA och Iran handlas börserna i Europa nedåt på måndagen.

Sämst går det för tyska DAX som tappar omkring 1,7 procent. I London backar FTSE 100-indexet drygt 1 procent. Även börserna i Asien backade tidigare på morgonen, och Nikkei-index i Tokyo var ett tag ner med mer än två procent, men repade sig något på slutet och stängde på minus 1,9 procent.

Oslobörsen klarade sig bättre tack vare att oljeaktierna stiger i spåren av krisen. Oljan stiger för fjärde dagen i rad, och brent-oljan äkade med två procent. Bensinpriset i Sverige har redan gått upp med två procent och analytiker fruktar nu ett snabbt stigande pris.

Förutom oron i Mellanöstern höjdes skatten med 15 öre på en liter bensin vid nyår. Redan nu har bensinpriset ökat med 25 öre efter nyår i Sverige. I Norge har bensinen redan gått upp till ett öre under historiska prisrekordet.
– Orsaken till de högre priserna på bensin och diesel är ökade inköpspriser. Vi ser en fortsatt pressad marknad på färdigraffinerade produkter, även på biodrivmedel, först och främst biodiesel, som en följd av att många efterfrågar biodrivmedel, säger analytikern Knut Hilmar Hansen på norska Circle K till E24.

Enligt internationella analytiker finns det en stor risk att bensinpriserna ska fortsätta gå upp till följd av Donald Trumps attack i Mellanöstern.

Själva bensinpriset är dock bara en mindre del av priset du betalar vid pumpen. cirka 10 kr per liter utgörs av skatt och moms. Det som kan rädda situationen under vintern är att efterfrågan på bensin fortfarande är relativt låg jämfört med sommarmånaderna då efterfrågan toppar.

Jag är djupt bekymrad över utvecklingen i Irak och regionen. Det senaste dagarnas militära och retoriska upptrappning riskerar att leda till en våldsspiral med stora konsekvenser.

-Jag är djupt bekymrad över utvecklingen i Irak och regionen. Det senaste dagarnas militära och retoriska upptrappning riskerar att leda till en våldsspiral med stora konsekvenser. Regeringen har en nära kontakt med berörda myndigheter och internationella partners, i synnerhet EU. Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder, inte minst handlar det om säkerheten för utsänd svensk personal, kommenterar statsminister Stefan Löfven.