Entreprenör

5-åringen som tjänat 170 miljoner i år

Hon är bara fem år gammal, men har tjänat 170 miljoner kronor i år.
Här är Anastasia Radzinskaya – en av de största stjärnorna på Youtube.

Varje vecka vill 107 miljoner fans se vad den ryska 5-åringen Anastasia Radzinskaya hittar på tillsammans med sin pappa. Det är ganska enkelt producerade filmer med ytterst få dialoger. Oftast visas klipp på saker som barn brukar göra. I en video får man till exempel följa Anastasia och hennes pappa på ett zoo och den har drygt 767 miljoner visningar.
För Anastasia kom framgången egentligen till av en slump. Hennes föräldrar filmade henne när hon gick på behandling för en CP-skada och efter det har allt fler följt Anastasia i vardagen.

Lekarna och buset framför kameran har varit extremt lukrativt. I år klättrar Anastasia upp på en tredjeplats på listan över profilerna som tjänat mest på Youtube. Bara 6-årige Ryan Kaji, som dragit in 240 miljoner kronor, och Dude Perfect med 200 miljoner kronor hamnar före Anastasia på topplistan.

Youtube vill ha så många intressanta profiler som möjligt på sin kanal och betalar därför ett slags provision: Ju fler visningar du har desto mer betalt får du.
Vi kan ta svenske profilen Pewdiepie som ett exempel. Han beräknas tjäna 8-9 kronor per tusen visningar. Och eftersom han har runt 90 miljoner trogna prenumeranter som tittar på allt han gör så förstår man att pengarna rullar in på kontot. I år beräknas svensken tjäna cirka 120 miljoner kronor enbart på visningarna. Och då har vi inte räknat in alla lukrativa reklamkontrakt.

Även 5-åriga Anastasia har fått sponsorer att stå i kö. Hittills har hon skrivit kontrakt med Dannon och Legoland som vill synas i hennes videos.
Men nästa år kan hon räkna med betydligt mindre inkomst. YouTube kommer att stoppa reklam som riktar sig specifikt mot barn, efter påtryckningar från amerikanska myndigheter.

De har tjänat mest på Youtube 2019

1. Ryan Kaji: 240 milj kr
2. Dude Perfect: 200 milj kr
3.  Anastasia Radzinskaya: 170 milj kr
4. Rhett and Link: 160 milj kr
5. Jeffree Star: 155 milj kr
6. Preston: 140 milj kr
7. PewDiePie: 120 milj kr
7. Markiplier: 120 milj kr
9. DanTDM: 110 milj kr
10. VanossGaming: 105 milj krKälla: Forbes