Nyheter

35 000 svenskar har miljoner i glömda skattepengar

1000-tals svenskar har bortglömda pengar hos Skattemyndigheten.
Totalt är det 23,6 miljoner kronor som brinner inne efter nyår.
Den som har mest att hämta är en privatperson med närmare 400 000 kronor.

Om Skatteverket inte får tag på en person på tio år går deras skatteåterbäring tillbaka till statskassan. I år handlar det om 23 miljoner kronor som brinner inne och går tillbaka till statskassan, uppger SVT.

– Det största beloppet jag såg i år var 350 000-400 000 kronor som en privatperson som bor utomlands har rätt till, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till SVT.

Den så kallade tioårsregeln gör så att pengarna brinner inne vid månadsskiftet januari-februari nästa år. I år är det 23 539 354 kronor som Skattemyndigheten behåller från personer de inte kan få tag på. Totalt är det 34 587 privatpersoner och företag som kommer att gå miste om pengarna om de snart inte hör av sig till Skatteverket.

Ofta handlar det om dödsbon, personer som flyttat utomlands eller företag som tidigare gått i konkurs. På något sätt har Skatteverket inte kunnat få tag i dem, och de är inte skyliga att aktivt leta efter dem. I stället skickar de bara ut brev till den adress där personen senast var skriven. Och namnen lämnar de inte ut på grund av sekretess. Så du måste själv kontakta dem för att se om du har pengar att hämta.

– Ja, det bästa rådet man kan ge är att, om du inte har skattat i Sverige på många år, gå in med hjälp av din e-legitimation till ditt skattekonto och kontrollera om det finns några pengar, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Det går också bra att ringa till Skatteverket och kontrollera om det finns glömda pengar.